Max Gerger t.h. Krister Hessling t.v.

 

 

 

 

 

 

 

 

Max, hur kan en arbetsvecka se ut för dig?

En typisk arbetsvecka för mig innehåller många olika saker. Som vd har jag förmånen att vara med i många olika delar av verksamheten. En del av veckan går till produkt- och teknikutveckling. Jag är med och följer hur det går och kan ställa andra typer av frågor än teknikteamet. Jag kan se saker utifrån på ett annat sätt samt relatera till kunderna och deras behov.

En annan del är just att möta kunderna. Dels få en förståelse för deras konkreta behov, dels affärsdiskussioner. Vad kan vår utrustning leverera för nytta till dem samt vad är det värt för dem?

Sedan tillkommer ekonomi och administration. Hur ser kostnaderna ut och hur är prognosen framåt? Det blir även många löpande administrativa frågeställningar och många underskrifter. Hjärnan får hela tiden hoppa mellan flera olika arbetsuppgifter.

Vilka är utmaningarna i din roll?

En är väldigt tydlig. Det är prioriteringen och fördelningen av min tid mellan de olika delarna – var gör jag störst nytta idag? En annan del handlar om att vi är hårt fokuserade på teknikutveckling – hur kan jag hjälpa till så att ingenjörerna får all den tid och allt det fokus de behöver till kärnutveckling och tester?

Hur tar du reda på hur du kan vara till bästa möjliga hjälp?

När jag är på kontoret är det walk the talk som gäller, att vara i labbet, i verkstaden, prata med alla om hur det går med deras uppgifter, ta diskussioner med respektive medarbetare om förbättringsidéer och så vidare.

Sedan avsätter jag även en hel del tid till att praktiskt stötta vårt joint-venture ATAB, inom främst försäljning och utbildning av lokala säljare runt om i världen.

Vad är det bästa med att jobba i ett mindre utvecklingsbolag som Mantex?

Det är framför allt två saker jag känner om jag jämför med min tid i stora internationella koncerner. Det ena är att man möter kunden direkt, utan filter eller lokala säljare emellan. Man får kundens feedback direkt, både när de är nöjda och om de är mindre nöjda.

Det andra är att man får helheten. Man är med i alla delar i bolaget. Sedan är det förstås en extra trigger för mig att arbeta med helt ny teknik som ingen annan har någonstans i världen. Det är häftigt tycker jag.

Vad skulle du säga är en utmärkande egenskap för att arbeta på Mantex?

Man måste kunna arbeta med flera olika saker och måste själv vara drivande. Får man en uppgift behöver man tänka igenom den själv. Hur ska jag göra, vilken information behöver jag, hur ska jag få den och så vidare. Samtidigt är det en brant inlärningskurva när du arbetar i ett litet bolag. Du lär dig brett snabbare och du lär dig snabbt ta eget ansvar och få saker gjorda.

Hur får du återhämtning?

Jag är gift med Eva som är humanist och terapeut och har en annan syn på livet än en ingenjörs-vd. Jag har en vovve som ska ut och promenera i skogen varje dag och så har vi turen att våra barn och barnbarn bor här i staden.

Max Gerger

 

Max Gerger

Vd på Mantex sedan 2017.

”Det är en extra trigger för mig att få arbeta med helt ny teknik som ingen annan har. Det är häftigt.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur kan en arbetsvecka se ut för dig?

Den kan vara väldigt varierande, men mitt huvudfokus är att bearbeta marknaden och bygga upp en kundbas för vår Biomass Analyzer. Som en del i det arbetet är jag även ansvarig för de pilotinstallationer vi har hos kund. Just nu är det en viktig del, att våra pilotprojekt löper smidigt och att våra kunder är nöjda. Jag håller även i projektmöten för att driva utvecklingen framåt med nästa generations Biomass Analyzer. En annan viktig del är omvärldsbevakning. Jag bevakar vad som händer i branschen, deltar i seminarier och på mässor.

Du har stor erfarenhet av teknisk försäljning sedan tidigare – vad karaktäriserar den i ett utvecklingsbolag som Mantex?

Jag har tidigare arbetat i mogna bolag där det redan har funnits många befintliga kunder. På ett utvecklingsbolag som Mantex är det väldigt mycket att bryta ny mark på alla marknader och erbjuda något nytt som inte har funnits innan. Det är en utmaning. För mig personligen har det också varit en ny bransch och en ny typ av kunder, vilket är väldigt spännande.

Vad är det bästa med att arbeta på Mantex?

Först och främst verkar vi i en spännande bransch inom ett framtidsorienterat område. Bioenergimarknaden kommer att växa med tanke på de klimatutmaningar vi har framför oss och redan befinner oss i. Det kommer att krävas stora omställningar och där spelar bioenergin en viktig roll. Jag ser en väldig potential på marknaden i vad vi som företag kan erbjuda. Min roll kommer att vara väldigt central i att bygga upp Mantex både i Sverige och utomlands framöver.

Dessutom trivs jag bra i mindre företag och gillar att hugga i där det behövs. Det är något jag uppskattar på Mantex. Det är ganska prestigelöst, man gör det man behöver göra och det spelar inte så stor roll vem som gör det, bara det blir gjort. Det är klart att i takt med att vi växer kommer vi att behöva bena ut det, men just nu tycker jag det är väldigt härligt att vi har det synsättet.

Vad har du för intressen när du inte är på jobbet?

Förutom att vara med familjen och barnen så gillar jag att åka skidor både utför och på längden, cykla mountainbike och gå på gym. En stor del sport alltså. Jag gillar när det händer mycket både privat och på jobbet.

 

Martin Frid
Chief Commercial Officer

Arbetar på Mantex sedan 2023. Hugger i där det behövs men har framför allt en central roll i att bygga upp Mantex både i Sverige och utomlands.

”Det väldigt mycket att bryta ny mark och erbjuda något nytt som inte har funnits innan.”

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Jag har rätt så mycket inbokade möten och det kan vara allt från administrativa ärenden till säljsupport och tekniska möten där vi diskuterar olika tekniska lösningar och utmaningar. Tillsammans med mina kollegor ska jag få den tekniska utvecklingen att gå så fort och framåtriktat som möjligt. Vi är väldigt produktfokuserade. Mycket handlar om att få kollegorna att prestera sitt bästa och att lösa infrastrukturen runt omkring.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mantex är ett litet bolag så arbetsuppgifterna blir väldigt skiftande, det är högt och lågt. Det är en del av tjusningen med att jobba på små företag. Man får en väldigt bred roll och jag trivs med det.

Vilka är utmaningarna?

Det är också att det är en bred roll. Det är svårt att täcka in alla delar så djupt som behövs. Men jag har många duktiga kollegor, vi har fyllt på vår kompetensbank väldigt väl.

Vad skulle du säga är en viktig egenskap för att jobba på Mantex?

Man ska ha den formella kompetensen, men vi tittar alltmer på andra egenskaper som inställning och attityd, att man är nyfiken och positiv. Vi försöker bygga team, alla behöver inte vara likadana, man ska komplettera varandra. I ett litet bolag blir alla roller lite bredare och vi har en platt organisation med högt i tak. Vi behöver kunna förmedla vår kunskap till varandra och våga utmana varandra för att få en bra dynamik.

Det är medarbetarna som är Mantex. Maskinerna är något som medarbetarna åstadkommer. Utan kompetenta människor så blir det inget bolag. Alla ska tycka att det är roligt att gå till jobbet. Det är väsentligt – för då presterar man bra. Mitt jobb är att styra verksamheten i den riktningen.

Slutligen – vad gör du på fritiden?

Jag har familj med tre barn och sommarställe. De tar all fritid jag har – den ena aktiviteten löser av den andra (skratt).

Juha Rantanen
Teknisk chef

Anställd sedan 2021 och ansvarar framförallt för att teknikutvecklingen går i rätt riktning.

"Det är medarbetarna som är Mantex.
Maskinerna är något som medarbetarna åstadkommer."

Nathalie Johnsson

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Jag är ju laboratorieingenjör så jag är mycket i labbet. En typisk dag är att jag kommer in, checkar av att maskinen (Biomass Analyzer) ser okej ut och kör fantomen. Fantomen är en liten plastbit vi använder för att representera vatten. Den körs i maskinen för att se att maskinen är stabil. Därefter kör jag igång med tester. Det handlar mycket om att köra igenom mycket material för att kunna trimma in maskinerna.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att alla dagar ser olika ut. Vi håller på med många olika saker samtidigt. Vissa dagar står jag i labbet och kör en massa prover för att trimma in maskinerna. Andra dagar sitter jag och gör research för att räkna ut hur nästa steg ska se ut.

Jag tycker om att vi är ett litet team. Det känns som att man är delaktig i allt. Tidigare jobbade jag på ett väldigt stort företag, där var det svårt att påverka. Det känns som att när man jobbar här, så har det man gör verkligen betydelse för utvecklingen av företaget. Det uppskattar jag jättemycket.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

Eftersom vi är ett litet företag så finns det verkligen utvecklingsmöjligheter. Är det något man är intresserad av så är det bara att fråga. Det är jätteroligt. Jag har börjat lite med programmering som en kollega har hjälpt mig med, så att jag ska kunna analysera datan som jag kör också. Innan var det så, om jag behövde något, så var jag tvungen att be någon annan plocka fram det. Det finns väldigt mycket kunskap här på Mantex och jag lär mig mycket av mina kollegor. 

Vad gör du helst på fritiden?

Slappar, lyssnar mycket på musik, läser böcker och tränar. Lite som alla andra (skratt).

Nathalie Johnsson

Nathalie Johnsson
Laboratorieingenjör

Anställd sedan mars 2023. Nathalie spenderar mycket tid i labbet och varje morgon kör hon fantomen.

”Det känns som att det jag gör verkligen har betydelse för utvecklingen av företaget.”

Krister Hessling

 

 

Hur kan en typisk arbetsdag se ut för dig?

Det är väldigt varierande och det är det som är så roligt. Jag håller på med så olika projekt. Det kan handla om elektronikutveckling, att jag gör elscheman för nya produkter, kopplar ihop en krets som jag har testat, gör en proof of concept, det vill säga testar om ett koncept man tänkt ut fungerar i verkligheten. Jag gör även inköp och test av komponenter, sätter ihop prototyper och bygger våra maskiner. Min yrkesroll är bred och det finns inga vattentäta skott mellan våra avdelningar. Jag jobbar tillsammans med mekanik lika mycket som tillsammans med mjukvara.

Det bästa med ditt jobb?

Det bästa är att det är dels varierande, dels väldigt fritt. Vi har projektramar vi måste följa, men inom de ramarna kan jag lägga upp arbetet själv. Jag har både ett teknikintresse och ett mjukvaruintresse, så en av de saker jag tycker är roligast är att programmera våra inbyggda system. Det gör jag även på fritiden. Man kan säga att mitt jobb är en förlängning av mina hobbies.

Finns det utmaningar?

Utveckling är en utmaning i sig. Man måste hela tiden komma på de bästa lösningarna inom projektramarna. Dels ska det vara säkra lösningar som kommer att fungera, dels ska de utvecklas inom en rimlig tid och kostnad.

Vad gör du helst när du inte är på jobbet?

Jag brinner för fotografering och håller på med olika musikprojekt, samt olika små elektronikprojekt i hemmet. Jag tillbringar även mycket tid till odlingarna på kolonilotten.

Krister Hessling

Krister Hessling
Utvecklingsingenjör

Anställd sedan 2016 och en av dem som arbetat längst i företaget.  
Elektronik och programmering är bara en del av uppgifterna i en bred roll.

 

”Det bästa med mitt jobb är att det är väldigt varierande och fritt.”