Arctic Paper i Grycksbo startar pelletstillverkning

-Mantex Biomass Analyzer blir en del i flödet

Arctic Paper i Grycksbo är en erkänd tillverkare av finpapper med anor sedan 1740-talet. Bruket har stora klimatambitioner och arbetar kontinuerligt med att förnya sina processer och öka produktiviteten. Sedan 2009 är produktionen i det närmaste fossilfri, genom energiförsörjning från en biobränsledriven panna. Under 2025 genomför Arctic Paper nu sin nästa stora satsning. Bruket i Grycksbo bygger ut och uppgraderar biobränsleanläggningen – en grön satsning som innebär att bruket nu även ska producera egen träpellets. I den nya mottagningsenheten för sågspån kommer Mantex Biomass Analyzer att mäta fukthalten.

– Papperstillverkning är en energiintensiv produktion, förklarar Markus Westman, projektledare för pelletsanläggningen i Grycksbo. Det går åt väldigt mycket energi till att torka papper. Man kan säga att hjärtat i varje pappersmassabruk är pannhuset och ångcentralen.

 

– Enkelt beskrivet kan man säga att vid papperstillverkning har man en blöt massa som består av vatten och fiber. För att få bort vattnet så pressar man först vattnet ur arken. Därefter torkar man pappersarken genom att leda dem i en kontinuerlig bana runt ånguppvärmda (ångfyllda) stålcylindrar. Tidigare genererade man ångan genom att elda olja, men sedan 2009 tillverkar vi ångan genom att elda pellets som vi köper in, berättar Markus. Och nu tar vi anläggningen ett steg till genom att använda sågspån som bränsle och börja tillverka träpellets som vi även kan sälja.

Pelletskonsument blir pelletsproducent

För två år sedan, under 2023, beslutade alltså Arctic Paper att investera 285 miljoner kronor i att bygga ut biobränsleanläggningen i Grycksbo. Uppgraderingen innefattar egen torkning av sågspån till förbränning och tillverkning av träpellets, en diversifiering inom grön energi. Projektet ska stå klart under 2025.

Markus Westman, projektledare pelletstillverkning Arctic Paper. Foto: Arctic Paper.

Stommen till pelletsfabriken är på plats liksom delar av maskinutrustningen, samt grunden till de två silos som sätts upp för mellanförvaring av sågspån. För inleveranser av spån byggs en ny mottagningsenhet, så kallad ”tippficka”, samt en lastbilsvåg för att väga inleveranserna. Mantex Biomass Analyzer kommer att mäta fukthalten i inkommande sågspån. Vikt och fukthalt är viktiga parametrar för prissättningen av råvaran.

Fuktmätningen kan utföras av lastbilschaufförerna

-Med Mantex Biomass Analyzer kommer vi att få en enkel och snabb hantering av fuktmätningen. Chaufförerna som kommer med leveranserna kan själva ta provet vid leverans och vi får fuktvärdet direkt. Det blir en del av lossningen.

-Genom att använda Biomass Analyzer slipper vi den dygnslånga väntetiden som alternativet ugnsmetoden innebär. Samt vi slipper ugnar som ska gå dygnet runt och som kräver både energi och personal.

Efter mottagning och fuktmätning grovsållas sågspånet från oönskade objekt och mellanförvaras därefter i stora silos. Inför pelletstillverkningen torkas sågspånet sedan i en stor tork. Materialet finsållas först för att man ska erhålla så enhetliga fraktioner (spånstorlekar) som möjligt inför torkningen.

-Ett snävt storlekintervall ger jämnare torkning och en bättre kvalitet i pelletstillverkningen, säger Markus.

Projektet i Grycksbo framskrider enligt plan och under slutet av 2025 räknar bruket med att egentillverkad pellets ska poppa ut ur fabriken. Investeringen förväntas ge en årlig energikostnadsbesparing om 50 miljoner kronor och anläggningen ska utöver el och ånga årligen kunna producera 50.000 ton träpellets. Mantex Biomass Analyzer installeras som en del av anläggningen under hösten 2025.

Arctic Paper bygger en tippficka för mottagning av sågspån (ej bilden) Genrebild: Mantex.

Enkel fukthaltsmätning med Biomass Analyzer. Foto: Mantex.

Om Arctic Paper i Grycksbo

Pappersbruket Arctic Paper i Grycksbo har en produktionskapacitet på cirka 220 000 ton per år och producerar bestruket papper som används för att trycka kartor, böcker, tidskrifter, affischer och reklammaterial. Hållbarhet präglar varje del av verksamheten och bruket strävar efter att vara ett av de mest miljövänliga bruken i Europa. Det åstadkommer man genom användning av förnybara råvaror och miljömässiga produktionsprocesser tillsammans med en ansvarsfull användning av energi och distributionslösningar.

 


 

Fakta fuktmätning med Biomass Analyzer – mätresultat efter 2 minuter

Biomass Analyzer är en modern röntgenbaserad metod för mätning av fukthalt. Ett stickprov av träråvaran placeras i analysutrustningen och efter endast två minuter kommer resultatet av fuktmätningen.

Fakta fuktmätning med ugnsmetoden – mätresultat efter 24 timmar

Ugnsmetoden är en befintlig metod på marknaden för mätning av fukthalt i träbaserade material. Metoden går ut på att man väger det fuktiga materialet, torkar det därefter i ugn ett dygn för att få bort vattnet och därefter vägs materialet igen.