Arctic Paper i Grycksbo startar pelletstillverkning
-Mantex Biomass Analyzer blir en del i flödet
Arctic Paper i Grycksbo är en erkänd tillverkare av finpapper med anor sedan 1740-talet. Bruket har stora klimatambitioner och arbetar kontinuerligt med att förnya sina processer och öka produktiviteten. Sedan 2009 är produktionen i det närmaste fossilfri, genom energiförsörjning från en biobränsledriven panna. Under 2025 genomför Arctic Paper nu sin nästa stora satsning. Bruket i Grycksbo bygger ut och uppgraderar biobränsleanläggningen – en grön satsning som innebär att bruket nu även ska producera egen träpellets. I den nya mottagningsenheten för sågspån kommer Mantex Biomass Analyzer att mäta fukthalten.
– Papperstillverkning är en energiintensiv produktion, förklarar Markus Westman, projektledare för pelletsanläggningen i Grycksbo. Det går åt väldigt mycket energi till att torka papper. Man kan säga att hjärtat i varje pappersmassabruk är pannhuset och ångcentralen.
– Enkelt beskrivet kan man säga att vid papperstillverkning har man en blöt massa som består av vatten och fiber. För att få bort vattnet så pressar man först vattnet ur arken. Därefter torkar man pappersarken genom att leda dem i en kontinuerlig bana runt ånguppvärmda (ångfyllda) stålcylindrar. Tidigare genererade man ångan genom att elda olja, men sedan 2009 tillverkar vi ångan genom att elda pellets som vi köper in, berättar Markus. Och nu tar vi anläggningen ett steg till genom att använda sågspån som bränsle och börja tillverka träpellets som vi även kan sälja.
Pelletskonsument blir pelletsproducent
För två år sedan, under 2023, beslutade alltså Arctic Paper att investera 285 miljoner kronor i att bygga ut biobränsleanläggningen i Grycksbo. Uppgraderingen innefattar egen torkning av sågspån till förbränning och tillverkning av träpellets, en diversifiering inom grön energi. Projektet ska stå klart under 2025.

Markus Westman, projektledare pelletstillverkning Arctic Paper. Foto: Arctic Paper.